KICK-OFF UITGESTELD
Helaas hebben we de kick-off van het Cultureel Festival Indonesië die op 8 april zou plaatsvinden, moeten uitstellen om een snelle verspreiding van het Coronavirus te helpen voorkomen. De avond zou gevuld worden met twee voordrachten en muziek. Het bestuur van de stichting hoopt de sprekers en muzikanten in een later stadium opnieuw uit te nodigen.
Programma Kick Off 8 april
- Reis naar Batik door Sabine Blok
- Feest in de Molukken door Leontine Visser
- Cianuran muziek door Dangiang Parhaiangan
Datum: 8 april 2020
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: de bblthk
Prijs: gratis
Reis naar Batik

Sabine Bolk vertelt in haar lezing over batik: de stof, de betekenis en de geschiedenis. Zij doet dit aan de hand van de vele ervaringen die zij opdeed tijdens haar reizen naar batik en de doeken die zij verzamelde.

De reis naar batik
In de korte film die zij hierna maakte, is de hoofdrol voor danseres Dwi Anggraeni die de batikdans, Tari Batik, opvoert. In de nieuwe traditionele dans wordt het maakprocédé van batik uitgebeeld. De film toont daarnaast stap voor sta het maakprocédé vanuit de handen van de batikmakers, de ‘pembatiks’ uit de regio Batang en het dorp Jeruk, beide gelegen aan de Noordkust van Java, Indonesië.
In 2019 bezocht Sabine wederom Java. Tijdens deze derde reis richtte zij zich op de historie van batik die verweven is met het koloniale verleden en het gedeelde erfgoed wat hieruit voortgekomen is. In het huidige onderzoek dat zij uitvoert, werkt zij aan een hervertelling van de (Indo-)Europese invloed op de Javaanse batik tussen 1840 en 1890.
Batik UNESCO is sinds 2009 cultureel erfgoed van Indonesië en de Javaanse batik is dit jaar tien jaar beschermd erfgoed, maar staat als ambacht nog altijd onder druk.
Feest in de Molukken

Prof. Dr. Leontine Visser vertel in haar lezing over het Feest in de Noord Molukken.
Op het eiland Halmahera telen de bewoners rijst op droge velden in het bos. En als de oogst binnen is, viert het dorp drie dagen feest om God en de voorouders te bedanken. Dan lopen mannen en vrouwen in de mooiste traditionele kleding, ze dansen en zingen bij het geluid van grote trommen en gongs.
Boek over Halmahera
In juli 2019 werd het boek Sejarah Pertanian dan Kebudayaan Sahu di Halmahera van emeritus Hoogleraar Leontine E. Visser (SDC) ten doop gehouden op een internationaal congres van antropologen in Yogyakarta, Indonesië. Het boek behandelt 40 jaar regionale ontwikkeling op het eiland Halmahera in de Noord Molukken.
Dangiang Parahiangan

De muziekgroep Dangiang Parahiangan verzorgt met Cianjuran muziek een prachtige muzikale omlijsting van de avond.
De Tembang Sunda Cianjuran muziek is gezongen poëzie van de Soendanezen uit West Java. Het bestaat uit solozang, begeleid door een grote en een kleine citer en een bamboe fluit. De meeste liedteksten gaan over de liefde. Ook bergen en de zee komen erin aan bod en roepen specifieke emoties op.

Tijdens informele bijeenkomsten bij iemand thuis zijn het vaak amateurs die de Cianjuran‐muziek spelen. Maar het wordt ook gespeeld als men een belangrijke gast wil onthalen bij een trouwreceptie of een maaltijd. In grote West‐Javaanse hotels klinkt vaak Cianjuran in de namiddagen, en de laatste tijd ook op diverse podia in andere delen van Indonesië.
Cianjuran kwam tot ontwikkeling aan het hof van de regent van Cianjur in de eerste helft van de negentiende eeuw. De muziek wordt uitgevoerd in groepjes van liederen. Sommige delen zijn alleen instrumentaal en in andere gevallen kan de bamboefluit de zanglijn geheel overnemen met specifieke fluitversieringen.
De groep Dangiang Parahiangan is in 1988 opgericht door Wim van Zanten. Voor het ontwikkelen van het materiaal en voor het uitvoeren van de muziek werkte hij samen met de Soendanese musici Uking Sukri (1925-1994) en Yus Wiradiredja (1960).
Uitvoerenden zijn:
– Tuti Hasanah, zang
– Ronald Bergman, suling (fluit)
– Igor Boog, kacapi indung (grote citer)
– Wim van Zanten, kacapi rincik (kleine citer)