Cultureel Festival Indonesië

Het Festival Indonesië start met voordrachten en muziek

Programma Kick Off 8 april

  • Reis naar Batik door Sabine Blok
  • Feest in de Molukken door Leontine Visser
  • Cianuran muziek door Dangiang Parhaiangan  

Datum: 8 april 2020
Tijd: 19.30 – 21.00 uur
Locatie: de bblthk
Prijs: gratis

Reis naar Batik

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april Sabine Bok Batik foto door Harold Pereira
Sabine Bolk foto Harold Pereira

Sabine Bolk vertelt in haar lezing over batik: de stof, de betekenis en de geschiedenis. Zij doet dit aan de hand van de vele ervaringen die zij opdeed tijdens haar reizen naar batik en de doeken die zij verzamelde.

City of Cultures Festival Indonesië Kock Off Sabine Bolk de reis naar Batik
Batikworkshop Srikandi 2016

De reis naar batik

In 2009 maakte Sabine Bolk haar eerste ‘reis naar Batik’. Tijdens deze reis ging zij op Java op zoek naarhoe batik gemaakt werd en of ze het zelf kon leren. Zeven jaar (2016) later verbleef Sabine Bolk drie maanden op Java om de batikkunst vast te leggen.

In de korte film die zij hierna maakte, is de hoofdrol voor danseres Dwi Anggraeni die de batikdans, Tari Batik, opvoert. In de nieuwe traditionele dans wordt het maakprocédé van batik uitgebeeld. De film toont daarnaast stap voor sta het maakprocédé vanuit de handen van de batikmakers, de ‘pembatiks’ uit de regio Batang en het dorp Jeruk, beide gelegen aan de Noordkust van Java, Indonesië.

In 2019 bezocht Sabine wederom Java. Tijdens deze derde reis richtte zij zich op de historie van batik die verweven is met het koloniale verleden en het gedeelde erfgoed wat hieruit voortgekomen is. In het huidige onderzoek dat zij uitvoert, werkt zij aan een hervertelling van de (Indo-)Europese invloed op de Javaanse batik tussen 1840 en 1890.

Batik UNESCO is sinds 2009 cultureel erfgoed van Indonesië en de Javaanse batik is dit jaar tien jaar beschermd erfgoed, maar staat als ambacht nog altijd onder druk.

Feest in de Molukken

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off Leontine Visser Feest in de Noord Molukken
Leontine Visser

Prof. Dr. Leontine Visser vertel in haar lezing over het Feest in de Noord Molukken

Op het eiland Halmahera telen de bewoners rijst op droge velden in het bos. En als de oogst binnen is, viert het dorp drie dagen feest om God en de voorouders te bedanken. Dan lopen mannen en vrouwen in de mooiste traditionele kleding, ze dansen en zingen bij het geluid van grote trommen en gongs.  

Boek over Halmahera

In juli 2019 werd het boek Sejarah Pertanian dan Kebudayaan Sahu di Halmahera van emeritus Hoogleraar Leontine E. Visser (SDC) ten doop gehouden op een internationaal congres van antropologen in Yogyakarta, Indonesië. Het boek behandelt 40 jaar regionale ontwikkeling op het eiland Halmahera in de Noord Molukken.

Dangiang Parahiangan

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april 2020 Dangiang Parahiangan
Foto van de muziekgroep volgt

De voordrachten van Sabine Bolk en Leontine Visser worden afgewisseld met optredens van de groep Dangiang Parahiangan met Cianjuran muziek. 

Wikipedia zegt over de Cianjuran muziek het volgende. 

Tembang sunda, ook wel seni mamaos cianjuran genoemd, is een stijl van klassieke vocale muziek die zijn oorsprong vond in het Priangan-hoogland van West-Java. In tegenstelling tot Sundanese gamelanmuziek, werd tembang sunda ontwikkeld aan het hof van de regent Kabupaten Cianjur tijdens de Nederlandse koloniale periode (midden van de negentiende eeuw). Het traditionele vocale gedeelte is een vrij gezongen gedicht, de instrumentale begeleiding wordt uitgevoerd op kacapi (citer), suling (bamboefluit) en soms rebab (viool). Er bestaat een meer moderne en metrische vorm van teksten die panambih wordt genoemd.

Kacapi suling wordt gespeeld om de zang te ondersteunen, en wordt ook gespeeld tussen de vocale onderdelen bij een typisch Tembang Sunda-optreden. De hogere toonhoogte kacapi rincik, de lagere toonhoogte kacapi indung en de suling fluit zijn de instrumenten die worden gebruikt voor kacapi suling.

Kacapi suling heeft instrumentale stukken uitgevoerd op twee verschillende onderdelen; de eerste vier in laras pelog brengen een lichte stemming over, de laatste vier in laras sorog zijn langzamer en ernstiger. De overgang naar laras sorog vindt meestal om middernacht plaats en duurt tot zonsopgang.

Delen mag! Graag zelfs.