Feest in de Molukken door Leontine Visser
woensdagavond 8 april 2020 in de bblthk

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april Leontine Visser Feest in de Noord Molukken
Grote trommen tijdens het dansen en zingen

Feest in de Molukken

Professor Dr. Leontine Visser vertelt in haar lezing over het Feest in de Noord Molukken

Een gedreven vrouw met een groot
verantwoordelijkheidsgevoel.

Leontine Visser heeft vele eilanden in Indonesië bezocht. Haar eerste publicatie was in 1989 ‘My ricefield is my child’ over Sahu in Oost Indonesië en in 1994 schreef zij een publicatie over Halmahera in de Molukken. Van 22 tot 29 juli 2019. hield Leontine een serie lezingen op de Universitas Gadjah Mada (UGM) in Yogyakarta en Universitas Satya Wacana (UKSW) in Salatiga, beide op Java. Er was veel belangstelling, vooral van staf en studenten afkomstig uit Oost Indonesië, in het bijzonder het eiland Halmahera.

Datum: woensdag 8 april 2020
Tijd: inloop 19.30 en start 20.00 uur 
Locatie: bblthk Wageningen 
Entree: gratis 

Deze avond is de Kick Off van het Festival Indonesië van City of Cultures.

Sabine Bolk geeft een lezing over haar ‘Reis naar Batik’.
De groep Dangiang Parahiangan treedt op met Cianjuran muziek. 

Rijst op droge velden 

Op het eiland Halmahera telen de bewoners rijst op droge velden in het bos. En als de oogst binnen is, viert het dorp drie dagen feest om God en de voorouders te bedanken. Dan lopen mannen en vrouwen in de mooiste traditionele kleding, ze dansen en zingen bij het geluid van grote trommen en gongs.  

Halmahera Project 

Onder de titel ‘Halmahera Project’ heeft Leontine meer dan 1.ooo foto’s, 90 minuten kleurenfilm, diverse verklarende teksten en haar publicaties over haar onderzoek in het district Sahu op Halmahera sinds 1980 bijeengebracht. 

Nationaal Museum van Wereldculturen 

Sinds haar emeritaat eind 2012 werkt Leontine als ‘toegevoegd onderzoeker’ op het Nationaal Museum van Wereldculturen in Leiden. Met haar Halmahera Project levert zij een bijdrage aan de ‘Dialoog, een academische verantwoordelijkheid’, wat het thema was van de opening van het Academisch Jaar in 2019. 

 

Delen mag! Graag zelfs.