De Reis naar Batik door Sabine Bolk
woensdagavond 8 april 2020 in de bblthk

Festival Indonesie Kick Off zaterdag 8 juli Reis naar Batik
Batikworkshop Srikandi 2016

De Reis naar Batik

Sabine Bolk vertelt over haar ‘Reis naar Batik‘ . Zij doet dit aan de hand van de vele ervaringen die zij opdeed tijdens haar reizen naar batik en de doeken die zij verzamelde. 

Een boeiende lezing van een bevlogen vrouw

Sabine Bolk reisde meerdere keren naar Indonesië. Ze ging op zoek naar hoe batik werd gemaakt, volgde een batikworkshop en maakte een film. Aanvullend deed ze onderzoek naar de geschiedenis en de betekenis van batik. In haar lezing gaat ze hier uitgebreid op in aan de hand van prachtige foto’s en filmmateriaal. 

Datum: woensdag 8 april 2020
Tijd: inloop 19.30 en start 20.00 uur 
Locatie: bblthk Wageningen 
Entree: gratis 

Deze avond is de Kick Off van het Festival Indonesië van City of Cultures.

Leontine Visser geeft de voordracht: ‘Feest in de Noord Molukken’.
De groep Dangiang Parahiangan treedt op met Cianjuran muziek. 

Hoe wordt batik gemaakt?

In 2009 maakte Sabine Bolk haar eerste ‘reis naar Batik’. Tijdens deze reis ging zij op Java op zoek naar hoe batik gemaakt werd en of ze het zelf kon leren. Zeven jaar (2016) later verbleef Sabine Bolk drie maanden op Java om de batikkunst vast te leggen.

Korte film met de batikdans

In de korte film die zij hierna maakte, is de hoofdrol voor danseres Dwi Anggraeni die de batikdans, Tari Batik, opvoert. In de nieuwe traditionele dans wordt het maakprocédé van batik uitgebeeld. De film toont daarnaast stap voor sta het maakprocédé vanuit de handen van de batikmakers, de ‘pembatiks’ uit de regio Batang en het dorp Jeruk, beide gelegen aan de Noordkust van Java, Indonesië. 

De historie van batik 

In 2019 bezocht Sabine wederom Java. Tijdens deze derde reis richtte zij zich op de historie van batik die verweven is met het koloniale verleden en het gedeelde erfgoed wat hieruit voortgekomen is. In het huidige onderzoek dat zij uitvoert, werkt zij aan een hervertelling van de (Indo-)Europese invloed op de Javaanse batik tussen 1840 en 1890.

Cultureel erfgoed

Batik UNESCO is sinds 2009 cultureel erfgoed van Indonesië en de Javaanse batik is dit jaar tien jaar beschermd erfgoed, maar staat als ambacht nog altijd onder druk.

 

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april Sabine Bok Batik foto door Harold Pereira
Sabine Bolk foto Harold Pereira
Delen mag! Graag zelfs.