Over Iran

Tijdens het Internationaal Cultureel Festival Iran 2018 maak je op verschillende manieren kennis met de Iraanse cultuur.

City of Cultures Festival Iran 2018 Ceremonie van een Iraanse bruiloft
Ceremonie van een Iraanse bruiloft

Uitgebreid programma 

Voor het Internationaal Cultureel Festival Iran 2018 is een uitgebreid programma samengesteld. Het festival is van donderdag 5 tot en met zondag 8 juli 2018. Er is muziek, dans, film, kunst, poëzie, Iraans buffet, voordrachten en nog veel meer. In mei is er in samenwerking met de WUR een voordracht.

Onze doelen

Het doel van dit festival is het uitdragen en delen van de Iraanse cultuur met en door Wageningers en Iraniërs uit Nederland en daarbuiten door ontmoetingen en kennis te nemen van de andere cultuur. Een organisatie die dit initiatief deelt is Persian Dutch Network.

Perzische cultuur

We kennen het huidige Iran veelal via negatieve berichtgeving in de media. Iran heeft echter ook een andere kant die minder bekend is. Er ligt een bijzonder rijke cultuur die zijn oorsprong heeft in de Perzische oudheid.

City of Cultures Festival Iran 2018 Ruïnes van de zaal van honderd zuilen in Persepolis
Ruïnes van de zaal van honderd zuilen in Persepolis

Perzische literatuur

Werken van grote Perzische geleerden en dichters drongen tot West-Europa door. In het Arabisch taalgebied waren de Perzen leidend op het gebied van literatuur. Zij hebben de Perzische literatuur verspreid over West-Europa.

Perzië en Nederland

De betrekkingen tussen Nederland en Perzië bestaan sinds circa 1600. In die tijd trokken Nederlandse kunstenaars naar Perzië en enkelen werkten zelfs aan het hof van de sjah. In de 17e en 18e eeuw had de VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) verschillende vestigingen in Perzië.

Dichtkunst

Perzië of het huidige Iran is een land waar de dichtkunst in het volk leeft. Iran heeft grote dichters voortgebracht, zoals  Saadi (13e eeuw na Christus), die nog steeds een van de meest gelezen en geliefde dichters in Iran is. Een hoogtepunt in de klassieke Perzische literatuur is ‘De Rozentuin’ van Saadi (Libris). Het werk bevat korte gedichten en gaat over de machtige en rijke mensen enerzijds en de onderdrukten anderzijds; maar ook ethiek en morele waarden bespreekt Saadi in zijn poëzie.

City of Cultures Festival Iran 2018 Saadi Perzische dichter
Saadi Perzische dichter

In de ontvangsthal van de Verenigde Naties is de volgende tekst aangebracht.

Of one Essence is the human race,
Thusly has Creation put the Base;
One Limb impacted is sufficient,
For all Others to feel the Mace.

Overige culturele uitingen

Behalve literatuur en poëzie zijn in Iran ook de bouwkunst, muziek, kalligrafie, schilderkunst en filmkunst ver ontwikkeld. Ze getuigen van een grote verfijning. Tijdens het Cultureel Festival Iran is op 5 juli in MovieW de film ‘The Salesman‘ (Forushande of Perzisch: فروشنده) van Asghar Farhadi te zien.

Culturele ontmoetingen

Tijdens het Cultureel Festival Iran willen we van al deze schatten een mooie inkijk geven. Daarnaast biedt dit festival de mogelijkheid tot ontmoetingen met Iraanse kunstenaars en in Nederland en omgeving wonende Iraniërs.

Bijgewerkt 16-7-2018

Delen mag! Graag zelfs.