Het Festival Indonesie 2021 was een groot succes

Festival Indonesie Junushoff Wageningen

Kleurrijke Kick-Off in de BBLTHK in Wageningen

Tijdens de Kick Off van het Festival Indonesië op 3 juli 2021 was de zaal in de Bibliotheek goed gevuld, waarbij rekening werd gehouden met de dan geldende coronamaatregelen. Op het laatste moment kon Hedi Hinzler één van onze sprekers vervangen en ze vertelde enthousiast over haar verblijf in Indonesiën en het onderzoek naar Wajang Poppen. Leontine Visser gaf een interessante lezing over het feest in de Noord Molukken, waar zij lange tijd is geweest. Erg boeiend om mensen te horen die langere tijd in Indonesië hebben gewoond.

We konden genieten van prachtige muziek gespeeld door Dangiang Parahiangan. De liederen over de liefde werden betoverend mooi gezongen. Echt prachtig. 

Tijdens de pauze had het publiek een leuke uitwisseling van gesprekken met de aanwezige PPI studenten, die heerlijke overvloedige hapjes aanboden. Daarna kon iedereen met een tevreden gevoel terugkijken op een fijne avond en was het Festival Indonesië na een jaar uitstel gestart. 

Een reactie van één van de bezoekers van de avond.

“Even een complimentje kwijt over gisteren. Jullie hebben er echt een aantrekkelijke, boeiende en goed verzorgde avond van weten te maken. Niet alleen de voordrachten ,maar ook de mogelijkheid van persoonlijk contact. Ik heb met een studente en de zangeres en citerspeler kunnen praten over hun prestaties. Al bij al erg geslaagd. Ik heb genoten.”

Batik expositie in de Grote Kerk

Na de kleurrijke kick off in de bibliotheek ging op woensdag 18 augustus 2021 het Festival Indonesië van start met de batik expositie in de Grote Kerk in Wageningen.

De werken kwamen prachtig uit in deze mooie ambiance! Het bezoekersaantal loog er niet om, er kwamen op woensdag meer dan 300 bezoekers. We zagen volwassen kinderen die met hun ouders langs de doeken liepen tot jongelui die ‘gewoon’ nieuwsgierig waren. Op zaterdag was het ook druk, met zelfs nog meer bezoekers. 

Expositie met Indische Roots in Junushoff

Festival Indonesie Wageningen Expositie Junushoff

Snuffelen tussen de boeken, doeken en andere spullen

In de foyers van Junushoff kwamen mensen snuffelen in de vele boeken die er lagen over Indië en Indonesië. Verder waren er kleurrijke doeken gedrappeerd, stonden er handgemaakte manden uit West Papua, een Wayangpop, houtsnijwerk, lag er een Indonesisch spel, en Yogya zilver met filigrein. 

Schrijver Hans Rolloos was aanwezig om zijn boek Humpulan Cerita Indonesia te signeren en was regelmatig in gesprek met Wim van Zanten die Indische muziekinstrumenten te koop aanbood. Voor de gelegenheid was er een betjak uitgereden op het voorplein van Junushoff. 

Kunst met Indische roots

In de foyers van Junushoff hingen prachtige schilderijen van Any Ian Surya, een kunstenaar uit Indonesië. Florine van Eekhout, met haar Indische roots toonde zacht gekleurde en tere werken. En Salman Ezzammoury liet bewerkte foto’s zien, die hij had gemaakt op zijn reis door Indonesië.

Leontine Visser, Florine van Eekhout en Kees Hopmans hadden boeiende gesprekken met bezoekers. Kunst nodigt vaak uit tot uitwisselingen van allerlei gedachten en herinneringen, zo blijkt dan maar weer.

Wil je meer weten over de kunstenaars die de schilderijen hebben gemaakt? Ga dan naar de website pagina hierover. Er zijn nog schilderijen te koop. 

Een stukje historie van Indonesië door Fridus Steijlen op donderdag 19 augustus

Na een heerlijk Indonesisch buffet van Food of Cultures, waar Mahan Eslami de leiding had, en het begroeten van de avondgasten, luisterden we naar het verhaal van professor Fridus Steijlen. Hij nam ons mee op reis in de historie vanuit het perspectief van de Indonesier. 

Zijn verhaal maakte duidelijk hoe de verschillende groepen uit Indonesië hun verleden hebben mee te dragen tot op de dag van vandaag. De zaal luisterde aandachtig en er kwamen verschillende vragen los.

Festival Indonesie Bersama Lagi Boys
Tijdens het buffet speelden de Bersama Lagi Boys

Het land van toen door Amber Nefkens

Oud burgemeester Geert van Rumund introduceerde op een persoonlijke wijze Amber Nefkens en haar partner. Hij had haar oma namelijk eerder ontmoet en gesproken. Ambers herinneringen aan haar bijzondere oma, die veel voor haar betekend heeft, deelde zij met het publiek in zang, tekst en beeld. Ze deed het mooi en liefdevol en werd door haar echtgenoot muzikaal  ondersteund op de gitaar.

Geert van Rumund prijs voor nieuwe Wageningers

In de middag werd bekend gemaakt dat Wageningen verrijkt wordt met een tweejaarlijke ‘Geert van Rumund’ prijs. De prijs is een idee van de twee stichtingen City of Cultures en Welkom Wageningen. De trofee is een prachtig kunstwerk en wordt uitgereikt aan de Nieuwe Wageninger met een groot hart voor de Wageningse samenleving. 

Gamelan Orkest Wijaya Kusuma op vrijdag 20 augustus

Festival Indonesie Gamelan Orkest Wijaya Kusuma
Gamelan Orkest Wijaya Kusuma

Gamelan klanken van Wijaya Kusuma verwarmden op vrijdagmorgen 20 augustus het plein van Junushoff, terwijl binnen de boek- en doekverkoop en schilderijen expositie weer uitnodigde. De muzikanten genoten ervan en hadden een gezellige bijeenkomst. 

Gamelan muziek komt oorspronkelijk uit Indonesië en is vooral populair in Java en Bali. Het orkest bestaat voornamelijk uit slaginstrumenten, zoals drums, gongs en xylofoons, maar ook zang, fluit en tweesnarige luit.

Het hart van de gamelan wordt gevormd door de grote bronzen gong, die tot op kilometers te horen is. 

Vrijdag: Filmavond in het Torckpark

Festival Indonesie Filmavond Bumi Manusia
De film Bumi Manusia in het Torckpark

Vrijdagavond werd buiten in het Torckpark de film ‘Bumi Manusia’ (This Earth of Mankind) vertoond. De film werd vooraf gegaan door een levendige introductie door Rob Hammink, die in de film de rol speelde van journalist. 

De film duurde drie uur en de avond was zwoel en aangenaam: ‘Ik had helemaal niet in de gaten dat we al drie uur zaten!’ 

Trailer Buma Manusia

Zaterdag was er de hele dag van alles te doen

Festival Indonesie Angklung Workshop
Angklung Workshop

Op de laatste dag van het Festival Indonesië gingen alle registers open. De Grote Kerk stroomde vol met bezoekers die de batik doeken kwamen bezichtigen. En on de foyers van Junushoff was opnieuw de boek- en doekenverkoop waar mensen tussen de diverse Indische en Indonesische spullen snuffelden. En natuurlijk waren er de wondermooie schilderijen met Indische Roots. 

De hele dag was er wat te doen. Op het plein vóór Junushoff was een Angklung Workshop die werd georganiseerd door Concert on Tour. Wat klonk het mooi en wat hadden de kinderen een plezier. 

Muziek en dans door de PPI studenten van Wageningen

Festival Indonesie PPI Dance Group
PPI Dance Group

De avond werd geopend door Indonesische studenten uit Wageningen met Angklung muziek en traditionele dans. De PPI studenten hadden zich prachtig uitgedost met traditionele Indonesische kleding en waren erg blij hun land op deze manier te mogen vertegenwoordigen. Enkelen hielpen met het opvangen en begeleiden van de gasten. 

David van Reybrouck en Diederik van Vleuten in gesprek

Festival Indonesie David Van Reybrouck en Diederik van Vleuten
David Van Reijbrouck en Diederik van Vleuten

Het boek “Revolusi” stond centraal in het volgende programma onderdeel, waarin David Van Reybrouck, schrijver, in gesprek ging met Diederik van Vleuten. Het werd een  levendig verhaal en interview over honderden jaren koloniale geschiedenis, waarin Indonesië en haar bewoners centraal stonden.

Muzikale afsluiting met Jimy Glasmacher en zijn Band

Festival Indonesie JiMy Glasmacher
JiMy Glasmacher en zijn Band

JiMy Glasmacher en zijn bandleden sloten de avond én het Festival IIndonesië muzikaal af. Op de achtergrond luistert de moeder van JiMy mee. 

We kijken terug op een geslaagd festival en hopen over twee jaar een andere cultuur beter te leren kennen. 

Welke cultuur wil jij over twee jaar beter leren kennen?

Delen mag! Graag zelfs.