Kick Off - zaterdag 3 juli 2021

Programma
Kick Off

19:30 Presentatie Prof.dr. Leontine Visser – Feest in de Noord Molukken
20:00 Muziek Dangiang Parahiangan – Cianjuran muziek
20:30 Pauze met drankje en snack
21:00 Presentatie Hedi Hinzler – Wajang poppen 
21:30 Einde 

Entree €5,50
Locatie: de bblthk – Stationsstraat 2, 6701 AM  Wageningen 

Feest in de Molukken

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april Leontine Visser Feest in de Noord Molukken

Prof. Dr. Leontine Visser (WUR)  vertel in haar presentatie over het Feest in de Noord Molukken

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april Leontine Visser Feest in de Noord Molukken
Grote trommen tijdens het dansen en zingen

Op het eiland Halmahera telen de bewoners rijst op droge velden in het bos. En als de oogst binnen is, viert het dorp drie dagen feest om God en de voorouders te bedanken. Dan lopen mannen en vrouwen in de mooiste traditionele kleding, ze dansen en zingen bij het geluid van grote trommen en gongs.  

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april Leontine Visser Feest in de Noord Molukken
Traditionele kleding en de gong tijdens het feest in de Noord Molukken
Festival Indoensie Kick Off 8 juli Feest in de Molukken
Feest in de Noord Molukken

In juli 2019 werd het boek Sejarah Pertanian dan Kebudayaan Sahu di Halmahera van emeritus Hoogleraar Leontine E. Visser (SDC) ten doop gehouden op een internationaal congres van antropologen in Yogyakarta, Indonesië. Het boek behandelt 40 jaar regionale ontwikkeling op het eiland Halmahera in de Noord Molukken.

Dangiang Parahiangan

City of Cultures Festival Indonesië Kick Off 8 april Dangiang Parahiangan Cianjuran muziek

Dangiang Parahiangan verzorgt met Cianjuran muziek een prachtige muzikale omlijsting van de avond. 

De Tembang Sunda Cianjuran muziek is gezongen poëzie van de Soendanezen uit West Java. Het bestaat uit solozang, begeleid door een grote en een kleine citer en een bamboe fluit. De meeste liedteksten gaan over de liefde. Ook bergen en de zee komen erin aan bod en roepen specifieke emoties op.

Tijdens informele bijeenkomsten bij iemand thuis zijn het vaak amateurs die de Cianjuran‐muziek spelen. Maar het wordt ook gespeeld als men een belangrijke gast wil onthalen bij een trouwreceptie of een maaltijd. In grote West‐Javaanse hotels klinkt vaak Cianjuran in de namiddagen, en de laatste tijd ook op diverse podia in andere delen van Indonesië. 

Cianjuran kwam tot ontwikkeling aan het hof van de regent van Cianjur in de eerste helft van de negentiende eeuw. De muziek wordt uitgevoerd in groepjes van liederen. Sommige delen zijn alleen instrumentaal en in andere gevallen kan de bamboefluit de zanglijn geheel overnemen met specifieke fluitversieringen. 

De groep Dangiang Parahiangan is in 1988 opgericht door Wim van Zanten. Voor het ontwikkelen van het materiaal en voor het uitvoeren van de muziek werkte hij samen met de Soendanese musici Uking Sukri (1925-1994) en Yus Wiradiredja (1960). 

Uitvoerenden zijn:
– Tuti Hasanah, zang
– Ronald Bergman, suling (fluit)
– Igor Boog, kacapi indung (grote citer)
– Wim van Zanten, kacapi rincik (kleine citer)

Wajang poppen

Hedi Hinzler Wajan Poppen City of Cultures Festival Indonesie

Hedi Hinzler vertelt over Wajang Poppen. Ze neemt een kleurrijke collectie mee. 

Wajang poppen City of Cultures Festival IndonesieWajang is een leenwoord in het Nederlands uit het Javaans. In het Javaans betekent wayang letterlijk “schaduw” of “schim”. De afgeleide betekenis van dit woord is een bepaalde vorm van poppenspel, waarin gebruik wordt gemaakt van schaduw- of lichteffecten. (Wikipedia

Het onderzoek naar wayangspel en -poppen is de rode draad van de wetenschappelijke loopbaan van Hedi Hinzler. Ook al is ze officieel met pensioen, Hedi werkt in een ijzeren tempo aan het beschrijven van wayangpoppen en -spel.
Delen mag! Graag zelfs.