Waarom een Festival over Indonesië?

City of Cultures Internationaal Cultureel Festival Indonesië

De Stichting City of Cultures Wageningen wil belangstellenden kennis laten maken met de cultuur van verschillende interessante landen, door culturele activiteiten in Wageningen te organiseren. In 2018 was dat Iran, nu wordt dat Indonesië. 

Indonesië en Nederland hebben een gemeenschappelijk geschiedenis. De Nederlanders kwamen in dit deel van de wereld terecht via de specerijenhandel en de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC). Indië, zoals het land toen heette, was gedurende 147 jaar een Nederlandse kolonie. In 1945 werd de Republiek Indonesië uitgeroepen en na een onafhankelijkheidsstrijd kwam de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië in 1949 tot stand (uitgezonderd Westelijk Nieuw-Guinea). De meeste Nederlanders zijn alleen bekend met een paar aspecten van de rijke Indonesische cultuur en weten weinig van het huidige Indonesië. 

De cultuur van Indonesië is bijzonder. Het is bijvoorbeeld al verwonderlijk dat alle volken van dit 17.000 eilanden tellende land verbonden zijn gebleven en een eigen “Indonesische identiteit” hebben verworven en behouden. De honderden talen en dialecten worden sinds de onafhankelijkheid overbrugd door het Bahasa Indonesia. Verder vertoont het geestelijk klimaat van de archipel in de basis een sterke mate van homogeniteit. Waarden als het wonder, het mysterie en de magie hebben er een belangrijke plaats en de mens stond en staat er voortdurend in levende verbinding met alles wat hem omringt, waaronder de natuur (W. Kielich “Volen en stammen van Indonesië, 1981). 

De verschillende eilanden en volken hebben tot een grote diversiteit aan culturele uitingen geleid. Zo vinden we op Java de Wayang voorstellingen, terwijl Bali bekend is om zijn traditionele dansen, gamelanmuziek, schilder- en beeldhouwkunst. En Midden-Java heeft zijn oeroude batiktechniek. De watervoorziening op Bali uit de 9e eeuw, genaamd Subak, behoort tot het cultureel erfgoed. Dan zijn er de uitgebreide Indonesische keuken, de literatuur door Indonesische en Nederlandse schrijvers, de bouwkunst en de meer eigentijdse kunstuitingen zoals film, muziek, dans en theater. Kortom: er is een enorme rijkdom aan cultuur in Indonesië.

Wageningen is een stad met internationale allure, vooral door de aanwezigheid van de WUR (universiteit) en zijn vele buitenlandse studenten. Een cultureel festival met een internationaal karakter kan de stad “aan”, zoals eerder is gebleken in 2018. Het kennismaken met een andere cultuur werkt vormend en inspirerend voor alle bezoekers en belangstellende Wageningers in het bijzonder.  

Er zijn ook meerdere instanties en personen in Wageningen die hun steun of bijdrage aan het festival verlenen: de gemeente Wageningen in de persoon van burgemeester van Rumund,  emeritus professor Leontine Visser, Indonesische studentenvereniging Perhimpunan Pelajar Indonesia (PPI) , Schouwburg Junushoff, de Wageningse bibliotheek,  filmhuis Movie W, verpleegtehuis Rumah Kita en vele  vrijwilligers.

Wageningen telt een relatief groot aantal Indonesische studenten, momenteel ongeveer 70 personen. Zij hebben een eigen organisatie, de (landelijke) PPI, afdeling Wageningen, die ook op cultureel gebied actief is met dans, muziek, en de Indonesiche keuken. Verder is er in Wageningen het verpleeghuis Rumah Kita gevestigd, dat speciaal is opgezet voor Indische en Molukse ouderen.

In samenwerking met de Wageningse samenleving en met velen daarbuiten willen we de Indonesische cultuur delen en uitdragen. Daarbij wil de stichting de cultuur van het huidige Indonesië aan bod laten komen. In het programma is daarom aandacht voor de dialoog tussen de oude generatie met Indische en Molukse wortels en de jonge Indonesische generatie. Behalve deze doelgroepen richten we ons  op alle belangstellenden die zich hierdoor willen laten inspireren in Wageningen en daarbuiten. Wat betreft de toegangsprijzen, komt er een gratis avond en krijgen alle (PHD) studenten korting. 

De opbrengsten van het festival Indonesië besteedt de stichting aan twee goede doelen; één in Indonesië en één in Wageningen. In Indonesië ondersteunen we een tehuis voor vrouwenopvang Rumah Aman in Sumatra. In Wageningen organiseren we net als in 2018 een Droomreis voor kinderen die nooit op vakantie gaan.

Delen mag! Graag zelfs.