Een terugblik op het festival Iran van 2018

Een terugblik op het Internationaal Cultureel Festival Iran van 5 tot en met 8 juli 2018

De eerste editie van het Internationaal Cultureel Festival stond in het teken van Iran. Er was een uitgebreid programma met muziek, dans, film, kunst, poëzie, Iraans en internationaal buffet, voordrachten en nog veel meer. Iedereen was welkom en kon kennis maken met andere culturen. Hier volgt een terugblik op een prachtig festival.

Programma Festival Iran City of Cultures Engels

Het programma

17 mei 2018
Qanat-lezing door Henk van Schaik en Arash Salek

5 juli 2018
Filmavond met Iraans buffet en de Oscar winnende film The Salesman

6 t/m 8 juli 2018
Iraanse kunstexpositie in Junushoff
Baharak Dehghan, Maryam Entezami, Behrouz Naghipour, Atousa Bandeh, M. Gharibi, Farnaz Sedaghatbin, Sarah Tabrizi, Homeira Rastegar

6 juli 2018
Internationaal buffet en de historie van Iran en een Literaire Avond
Ab de Jong, Nafiss Nia, Anthonie Holslag, Ivanka de Ruijter, Martijn Adelmund, Laurens van der Zee, Mark Constandze, Ziba Nillian

7 juli 2018
Internationaal buffet en de Grote Avond met sterartiesten
Farbod Moghaddam, Hamid Motebassem & Samira Golbaz, Helia Bandeh, DJ

Recensies in de kranten

Aankondiging Festival en Qanat-lezing met beelden door Henk van Schaik en Arash Salek

Quote uit het artikel in Stad Wageningen : “[…] Henk van Schaik,een bekend Wagenings ingenieur met focus op water in Het Midden Oosten en Azië en Arash Salek, een Iraans architect met veel kennis over bouwwerken in Iran, hielden hun lezing met prachtige beelden in het FORUM gebouw op de campus van WUR. Hun lezing had als titel ‘Once water was culture in Iran’ en was vooral gericht op de eeuwenoude qanats, de irrigatiesystemen die al vijf eeuwen geleden in Iran werden gebruikt om steden van water te voorzien. […]

“De lezing van de beide experts gaf een interessante en onverwachte kijk op het Iran van vroeger en nu. Een mooie start van het City of Cultures Festival met vier dagen vol onverwachte en bijzondere facetten van het onbekende Iran. Film, Poëzie, Historie, Kunst, Muziek, Dans, Cabaret, beelden en zienswijzen, elke dag aangevuld met lekker eten uit de Wereldkeuken!”

Van de lezing werd een PowerPoint Presentatie beschikbaar gesteld.

Filmavond met Iraans buffet, inleiding en de Oscar winnende film The Salesman

Het was een geweldige avond in Movie W. Een gezellig sfeertje en een uitverkochte zaal.

Kunstexpositie met Iraanse kunstenaars: Atousa Bandeh, Baharak Dehghan, M. Gharibi, Behrouz Naghipour, Homeira Rastegar, Farnaz Sedaghatbin, Sarah Tabrizi, en Maryam Entezami

De Feestelijke Opening van de kunstexpositie werd verricht door wethouder Peter de Haan. Daarna gaf Sarah Tabrizi een verkorte versie van haar ontroerende performance ‘Human Library’. De tranen stonden bij vele bezoekers in de ogen. Tijdens de performance kwam een bezoeker haar spontaan tegemoet. Sarah zegt hier zelf over: “Niks is mooier dan het kado wat ik heb mogen ontvangen van een persoon uit het publiek tijdens mijn performance ,die spontaan op mij afkwam wat de bedoelde interactie tussen mij en het publiek zonder het begrijpen van een taal bekrachtigde.”

Van de performance is een opname gemaakt. Daarna volgt een kort interview door Veluwezoom in Beeld.

Tijdens het festival waren leden van de Camera Club Wageningen aanwezig. Zij maakten prachtige foto’s. Jan Snel legde in zijn foto’s de emotie tijdens de performance van Sarah Tabrizi vast.

De opening van de expositie op vrijdag werd goed bezocht.

De Iraanse kunstenaars waren aanwezig en de kunstwerken zeer divers. Hieronder een tweetal foto’s van Jan Snel. Daaronder foto’s die werden gemaakt door Nicole Pluim.

Maryam Entezami was op zaterdag aanwezig.

Maryam nam prachtige creaties mee: zijden kostuums en smaakvolle handgemaakte tassen. Ze schonk een handgemaakte zijden Kaftan aan de stichting. De opbrengst hiervan kwam geheel ten goede aan de goede doelen van de stichting.

Spontane muziek door aanwezige Iraniërs.

Tijdens de opening van de expositie en het internationaal buffet speelde een aantal Iraniërs muziek op de instrumenten die ze hadden meegenomen. Wat een fijne en vrolijke sfeer was er. Foto’s werden gemaakt door Noor Dessing van Camera  Club Wageningen.

Elke avond startte met een buffet.

Op donderdag genoten de mensen van een Iraans buffet en op vrijdag en zaterdag was er een heerlijk internationaal buffet. Tijdens het festival maakten leden van CameraClub Wageningen prachtige foto’s. Deze foto’s van het buffet in Junushoff werden gemaakt door Carleen van den Anker van Camera Club Wageningen.

Literaire avond met de historie van Iran, voordrachten, muziek en poëzie. Met Ab de Jong, Nafiss Nia, Anthonie Holslag, Ivanka de Ruijter, Mark Constandze, Ziba Nillian, Martijn Adelmund en Laurens van der Zee.

De historie/poëzie avond startte met een lezing door professor Ab de Jong van de Universiteit Leiden, over de historie van Iran, met als titel: ‘De geschiedenis van Iran in vier grote stappen’. In drie kwartier wist hij duizenden jaren Iraanse geschiedenis samen te vatten. Een bijzonder boeiend verhaal, dat velen nieuwe inzichten verschafte.

Na een korte pauze waren de dichters aan het woord. In “dubbel poëzie” declameerden Nafiss Nia (Amsterdam) en stadsdichter Ivanka de Ruijter samen prachtige gedichten van de Perzische dichter Farrokzhad, steeds zowel in het Nederlands als in Farsi. Het was alsof ze altijd al samen hadden opgetreden, zo harmonieus en wel klinkend. Nafiss liet ook nog een aantal hele mooie eigen werken horen. Onze eerste Wageningse stadsdichter Laurens van der Zee vertolkte – op eigen wijze – Leopold, met gedichten uit de bundel Oostersch, Verzen naar Perzische en Arabische dichters. Martijn Adelmund, Wagenings stadsdichter in 2017, presenteerde fantastische eigen gedichten; zijn keuze was geïnspireerd op Iran.

Anthonie Holslag, de tweede Amsterdamse dichter van deze avond, droeg voor uit eigen werk en viel op door zijn persoonlijke stijl. Hij sloot af met een ontroerend gedicht ‘de as van mijn vader’. De poëzie werd afgewisseld met schitterende Iraanse zang, uitgevoerd door Ziba Nillian, begeleid door Mark Constandze op de bandoleon.

Het was een geweldig mooie avond.

Tijdens de literaire avond maakte Carleen van den Anker van Camera Club Wageningen prachtige foto’s.

De Grote Avond bood een avondvullend programma met Iraanse festiviteiten en sterartiesten: Farbod Moghaddam, Hamid Motebassem & Samira Golbaz, Helia Bandeh en de Iraanse DJ Revario met dansmuziek.

Nog vóór de Grote Avond begon, werd initiatiefnemer en medeorganisator Masood Eslami door de burgemeester verrast met het opspelden van het Erezilver van Wageningen.

Quote in Hoog en Laag : “Vrienden, kennissen en familie hadden zich verzameld en kwamen met tromgeroffel plots het theater Junushoff binnen waar Eslami alweer in voorbereiding was voor de festiviteiten diezelfde zaterdagavond. ,,Mag ik een glaasje water, voordat ik flauwval?”, vroeg Eslami, duidelijk niet wetende wat hem overkwam. Maar allereerst zong zijn vrouw Ziba een Iraans lied voor hem, intussen een traantje wegpinkend. Onder de indruk luisterde Eslami in het bijzijn van de groep mensen, inclusief burgemeester Geert van Rumund, die vervolgens het woord nam. […] Eslami werd en is een bekende lokale persoonlijkheid. ,,Met oog voor minderheden, kansen voor jonge mensen die op zoek naar werk zijn en actief betrokken bij de inzet van diverse activiteiten in de stad. Een echte verbinder en inspirator”, waren de lovende woorden van de burgemeester.”

Veluwezoom in Beeld maakte een film, waarin ook het tromgeroffel en de Perzische zang van Ziba te zien en te horen waren. Met aansluitend een interview met Masood. De foto’s zijn gemaakt door Jan Snel van Camera Club Wageningen.

Quote uit Hoog en Laag over de optredens van zaterdag

“Het lukte de organisatie, City of Cultures, om een aantal bekende Iraanse sterartiesten naar Wageningen te halen voor het zaterdagavondprogramma in Junushoff. […] Met als klap op de vuurpijl cabaretier Farbod Moghaddam, die het publiek het laatste uur goed wist te vermaken en de spreekwoordelijke lachers op zijn hand kreeg. Bijzonder, want deze jonge cabaretier kreeg uit handen van Junushoff’s eigen directeur Loek Buys de juryprijs uitgereikt tijdens het Leids Cabaretfestival 2018. Initiatiefnemer van het Iran Festival, Masood Eslami, was verheugd met zijn komst. […]

“Behalve cabaret werd het publiek getrakteerd op een heel uniek, gebaseerd op oud Perzische klassieke dans, optreden van Iraanse danseres Helia Bandeh. Ze gaf maar liefst vier uitgebreide performances weg. Ze draaide duizelingwekkende rondjes in afwisselend traditionele kledij uit het oude Perzië. Gracieus, sierlijk en indrukwekkend danste ze onvermoeibaar door op klassieke Perzische muziek. Daarna werd geluisterd naar Hamid Motebassem en Samira Golbaz die met veel gevoel het instrument ‘de setar’ bespeelden en hierbij zongen. […] Het Junushoff trok zaterdag een nagenoeg volle zaal. […]”

De prachtige foto’s op deze Grote Avond zijn gemaakt door Carleen van den Anker van Camera Club Wageningen.

Recensies in de kranten

2018-05-01 Eerste Internationaal Cultureel Festival – Stad Wageningen 
2018-05-24 Kick off van het Internationaal Cultureel Festival – Stad Wageningen 
2018-06-05 Iraanse kunstenaars – Stad Wageningen 
2018-06-20 Met als titel ‘Het komt goed…’ Stad Wageningen 
2018-06-20 Internationaal Cultureel Festival in Wageningen – Hoog en Laag 
2018-06-26 Winnaar van het Leids Cabaret festival – Stad Wageningen 
2018-06-26 Droomreisje voor Wageningse kinderen – Stad Wageningen 
2018-06-27 Iran Festival in Wageningen met bijzondere artiesten – Hoog en Laag
2018-07-03 Stadsdichters en artiesten op Iran Festival – Stad Wageningen 
2018-07-04 Wageningen is een nieuw driedaags festival rijker, de primeur is voor Iran – De Gelderlander 
2018-07-06 Iran Festival in Wageningen met bijzondere artiesten – Hoog en Laag 
2018-07-08 Eslami verrast met Wagenings Erezilver – Hoog en Laag 
2018-07-09 Topoptredens van Iraanse sterartiesten in Junushoff – Hoog en Laag 
2018-07-09 Erezilver Wageningen voor Masood Eslami – De Gelderlander 
2018-07-10 Erezilver voor Masood Eslami – Stad Wageningen 
2018-07-10 Het Iran Festival was een groot succes – Stad Wageningen 
2018-07-11 Erezilver voor Masood Eslami – Stad Wageningen 
2018-08-20 Droomreis dankzij Iranfestival voor 150 Wageningers naar de Efteling
2018-08-23 Op ‘Droomreis’ naar de Efteling
2018-10-03 Tweede ‘droomreis’ naar de Efteling

Bijgewerkt 3-10-2018 

Delen mag! Graag zelfs.