6 juli 2018 Literaire avond met buffet
Voordrachten, muziek en poëzie

Met Ab de Jong, Nafiss Nia, Anthonie Holslag, Ivanka de Ruijter, Mark Constandze, Ziba Nillian, Martijn Adelmund en Laurens van der Zee.

De avond begint met een buffet

Tijdens de filmavond op donderdag genoten de mensen van een Iraans buffet, terwijl er op vrijdag (literaire avond) en zaterdag (grote avond)er een heerlijk internationaal buffet geserveerd werd. 

Leden van Camera Club Wageningen maakten prachtige foto’s tijdens het hele festival. Deze foto’s van het buffet in Junushoff werden gemaakt door Carleen van den Anker. 

De geschiedenis van Iran in 4 grote stappen

City of Cultures Festival Iran 2018 Literaire Avond Ab de Jong
Ab de Jong

De opening van de Literaire avond in Junushoff werd verricht door Grietje Zeeman, bestuurslid van de stichting. Daarna verzorgde professor Ab de Jong van de Universiteit Leiden een lezing over de historie van Iran. De titel van deze lezing was: ‘De geschiedenis van Iran in vier grote stappen’. In drie kwartier wist hij duizenden jaren Iraanse geschiedenis samen te vatten. Een bijzonder boeiend verhaal, dat velen nieuwe inzichten verschafte.

Dubbele poëzie

Na een korte pauze waren de dichters aan het woord. In “dubbel poëzie” declameerden Nafiss Nia (Amsterdam) en Wagenings stadsdichter Ivanka de Ruijter samen prachtige gedichten van de Perzische dichter Farrokzhad, steeds zowel in het Nederlands als in Farsi. Het was alsof ze altijd al samen hadden opgetreden, zo harmonieus en wel klinkend. Nafiss liet ook nog een aantal hele mooie eigen werken horen. Onze eerste Wageningse stadsdichter Laurens van der Zee vertolkte – op eigen wijze – Leopold, met gedichten uit de bundel Oostersch, Verzen naar Perzische en Arabische dichters. Martijn Adelmund, Wagenings stadsdichter in 2017, presenteerde fantastische eigen gedichten, waarbij zijn keuze was geïnspireerd op Iran.

Anthonie Holslag, de tweede Amsterdamse dichter van deze avond, droeg voor uit eigen werk en viel op door zijn persoonlijke stijl. Hij sloot af met een ontroerend gedicht ‘de as van mijn vader’. De poëzie werd afgewisseld met schitterende Iraanse zang, uitgevoerd door Ziba Nillian, begeleid door Mark Constandze op de bandoleon.

Al met al was het een geweldig mooie avond.

Foto’s van Carleen van den Anker

Delen mag! Graag zelfs.