INTERNATIONAAL BUFFET, DE HISTORIE VAN IRAN EN EEN LITERAIRE AVOND – VOORDRACHTEN, MUZIEK EN POËZIE. Met Ab de Jong, Nafiss Nia, Anthonie Holslag, Ivanka de Ruijter, Mark Constandze, Ziba Nillian, Martijn Adelmund en Laurens van der Zee.

Datum en tijd
Datum - 06/07/18
Tijd - 17:30

Locatie
Theater Junushoff


Deze bijzondere literaire avond begint om 20:00 uur met een boeiende voordracht van professor Ab de Jong over de vroege historie van Iran en de invloed daarvan op de huidige tijd. Daarna vervolgen we de avond met poëzie, Iraanse muziek en zang tot in de late uurtjes.

Het belooft een mooie avond te worden, waarbij Nafiss Nia zowel in het Farsi als in het Nederlands enkele gedichten voordraagt. De Wageningse huidige stadsdichter Ivanka de Ruijter en de stadsdichters van de twee voorgaande jaren – Laurens van der Zee en Martijn Adelmund – reageren hierop. Ook de veelzijdige auteur Anthonie Holslag reageert. Ten slotte sluit Nafiss de avond af met recenter werk. Ziba Nillian (zang) en Marc Constandse (bandoneon) verzorgen de muziek.

Je kunt de literaire avond ook eerder beginnen met een internationaal buffet, maar het buffet en het avondprogramma zijn afzonderlijk te bezoeken.

Het buffet begint om 17:30. Prijs € 17,50.
Het avondprogramma start om 20:00 uur. Prijs € 10,00.

Sprekers en dichters

Ab de Jong is Iran-deskundige en werkzaam bij de Universiteit van Leiden.
“Het belangrijkste kenmerk van de geschiedenis van Iran is het feit dat Iran zowel een gebied is als een gemeenschap als een idee. Dat idee is het oudste van die drie: ver voordat een land met de naam ‘Iran’ bestond, voelden mensen zich al verbonden aan elkaar doordat ze participeerden in een geschiedenis die terugging tot aan het begin van de tijd en die het verleden, het heden en de toekomst richting gaf. Die geschiedenis was niet verbonden met een volk of met een land, maar het volk en het land werden later geproduceerd door die geschiedenis. Dit is een van de redenen waarom Iran in de context van het Midden-Oosten zo nadrukkelijk anders is dan de andere landen: het idee Iran was er al ver voor de komst van de Islam en het heeft zich weten te handhaven tot op de dag van vandaag. Het is deze geschiedenis die we zullen volgen, in vier grote stappen: de Iraanse wereldrijken – de eerste eeuwen van de Islam – de Safaviden en de Sji’itische Islam – Iran in de twintigste en eenentwintigste eeuw.”, zegt hij over zijn voordracht.

Nafiss Nia is Iraans-Nederlandse dichter. Daarnaast is zij (scenario)schrijver, filmmaker en literair vertaler. In Iran studeerde Nafiss regie en zij studeerde Moderne Perzische literatuur. In Nederland studeerde zij aan de Film- en Televisieacademie in Amsterdam. Nafiss: “Vluchtelingenkwesties en vrouwenthema’s liggen mij aan het hart.”

Anthonie Holslag is een veelzijdig auteur en schreef behalve vele romans, kinderboeken en gedichten ook een zeker aantal wetenschappelijke boeken en artikelen. Een van zijn publicaties gaat over Armenië. Het gedicht ‘Armenië 1987’ heeft Anthonie vertaald. Schrijven is voor Anthonie een manier, zoals hij ooit een interview aangaf “om aan het verschrikkelijke te ontsnappen, toch komt het verschrikkelijke op de één of andere manier altijd weer terug in mijn verhalen”. Zijn verhalen worden door zijn critici vaak omschreven als “persoonlijk”, “gelaagd” met goede “personage verdiepingen” en “ontknopingen die veelal als een knal aankomen”. Hij staat bekend om zijn subtiele horror.

Ivanka de Ruijter (1993) is de komende drie jaar de nieuwe stadsdichter van Wageningen. Zij nam het stokje over van Martijn Adelmund. Ivanka is slechts 24 lentes jong en afgestudeerd als Neerlandica. Daarnaast is zij als beeldend kunstenaar actief. Ze tekent, schildert en maakt prachtige foto’s van de omgeving van Wageningen.  Ivanka werkt met plezier bij boekhandel Kniphorst waar zij de ganse dag omringd is door boeken en andere literatuur (uit De Gelderlander).

Martijn Adelmund (1977) woont en werkt in Wageningen en was na Laurens van der Zee de stadsdichter van Wageningen (2015 – 2018). Martijn is creatief in hart en nieren en actief in en buiten Wageningen. Hij werkt graag samen met andere kunstenaars. Martijn schrijft poëzie en verbeeldingsliteratuur. Aanvankelijk schreef Martijn non-fictie-boeken en verhalenbundels voor volwassenen. Later werden dat romans voor jong-volwassenen.

Laurens van der Zee (1948) schrijft gedichten en teksten in opdracht, daarnaast treedt hij op als dichter en muzikant, dat kan ook met mooie oldtimers voor huwelijk of andere gelegenheid. Hij zegt dat hij een rijk leven heeft, dat hij graag met anderen deelt. Van 2012 tot 2015 was Laurens stadsdichter van Wageningen.

Marc Constandse begeleidt op de bandoneon Ziba Nillian als zij prachtige liederen ten gehore brengt. Marc is zanger, bandoneonist en percussionist. Ziba en Marc hebben eerder opgetreden op het Belmondo Festival Wageningen in 2017.

 

19-7-2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *